Informatie/algemeen blz.2

afweken1large.jpg

HOE WEEK JE ZELFKLEVENDE POSTZEGELS AF?

In Hertogpost van februari 2012 staat een stukje over het afweken van zelfklevende zegels. De conclusies van een grondig onderzoek van PostNL naar het afweken van de groene serie 10 x Nederland uit 2010 staat netjes beschreven. Jammer dat dit onderzoek niet verder gaat dan alleen deze serie. Als de beschreven methode wordt gebruikt voor het afweken van de Groene Post 10 x Nederland van 2011 gaat het helemaal mis. Ook de tegelijk uitgegeven zelfklevers Wereld en Europa kun je niet op deze manier afweken. Deze zegels zijn gemaakt van enkele lagen papier, die van elkaar loslaten als ze te lang in het water liggen. En te lang is in dit geval erg kort. De zegels vallen uit elkaar, voordat ze loskomen van het papier waarop ze geplakt zijn.
Na een tijdje experimenteren en oefenen heb ik de volgende methode gevonden om deze zegels netjes van de ondergrond te los te krijgen. Leg het stukje papier met de zegel op een handdoek en wrijf met een nat wattenstaafje vanuit het midden over het papier waarop de zegel zit geplakt. Het duurt
eventjes voordat het papier vochtig genoeg en door het wrijven ruw wordt. Ga voorzichtig door met een vochtig wattenstaafje, totdat je door het papier heen bent. Dan kun je op deze manier vanuit het midden van de zegel naar de kanten toewerken en zo al het papier van de zegel verwijderen. Zorg ervoor dat je niet teveel water gebruikt. De zegel moet nagenoeg droog blijven.
Als op deze manier al het papier van de zegel af is, heb je grote kans dat deze nog een beetje plakkerig aanvoelt. Wanneer je probeert de lijmlaag met water te verwijderen gaat het mis. Wat ik doe, is met een droog wattenstaafje een klein beetje talkpoeder over de lijm wrijven.
Het eindresultaat is een schone droge zegel die er keurig uitziet. Er is wat geduld voor nodig, maar het resultaat mag er zijn. (auteur: Daan van Os - eerder verschenen in Hertogpost - april 2012)

bron: Nieuwsbrief KNBF

Heel veel postzegels:

In de kluizen van het Museum voor Communicatie in Den Haag worden tienduizenden postzegels en ontwerpen zorgvuldig bewaard. De collectie wordt beheerd door twee conservatoren. Regelmatig komen onderzoekers naar het museum die de objecten onder de loep willen nemen voor onderzoek en studies. Op de themasite http://postzegelontwerpen.nl/ van het museum staan niet alleen duizenden postzegels en ontwerpen maar ook veel verhalen, een uitgebreide tijdlijn en zelfs een quiz.

Begin eens een nieuwe verzameling

Heel veel verzamelaars die al wat langer meelopen komen tot de ontdekking dat de verzameling die ze lang geleden begonnen langzamerhand compleet begint te worden. In ieder geval zodanig dat het verder afwerken vooral een zaak van geld is geworden. En dat het wel eens een zaak van lange adem kan worden voordat alle vakjes gevuld zijn.
Het wachten op ‘het schip met geld’ hoeft natuurlijk geen reden te zijn om passief te zijn ten opzichte van het verzamelen. Een thematische verzameling is gemakkelijk op te starten en hoeft beslist niet veel te kosten. Denk maar eens aan een onderwerp of thema, iets waarvan u zegt "dat is leuk". Vaak is over dat onderwerp een thematische verzameling te maken. Of u interesse heeft in auto’s, treinen, munten, ruimtevaart, kunst of muziek, over de hele wereld zijn en worden postzegels uitgegeven over met als onderwerp de meest verschillende thema’s. Heel veel onderwerpen kunnen gemakkelijk worden onderverdeeld in deel-thema’s, denkt u bijvoorbeeld alleen maar eens bij het onderwerp auto’s aan vrachtauto’s, personenauto’s, raceauto’s, wegen, kaarten, wegenwacht, garages, benzine enz.enz. of bij treinen aan stoomtreinen, elektrische treinen, locomotieven, stations enz.
Het voordeel van een thematisch opgezette verzameling is dat de verzamelaar niet meer gebonden is aan één land en het hebben van die laatste – heel erg dure – zegel is niet meer noodzaak. Het beginnen van een thematische verzameling gaat heel goed in een (dik) stockboek. De zegels kunnen daarin gemakkelijk worden verplaatst, waardoor de opzet van de verzameling steeds weer kan worden aangepast. Bovendien kunnen bij een thematische verzameling ook bijvoorbeeld poststukken worden ingezet, reclamestempels, bijzondere afstempelingen, roodstempels en dergelijke.
U kunt natuurlijk ook besluiten een ander land te gaan verzamelen of bijvoorbeeld naast uw postfrisse verzameling ook een verzameling gestempeld en gebruikt. U zult zien, het begin van een nieuwe verzameling doet uw verzameldrift opleven en geeft u veel plezier, het maakt u (weer) jong en het doorzoeken van bakken met enveloppen van handelaren en stockboeken van medeverzamelaars geeft veel voldoening.

bron: nieuwsbrief 0vvp

Forums en websites

Op de site van KNBF (www.knbf.nl ) is een rubriek: Contact filatelisten waar u de mening van andere filatelisten kunt lezen en waarop u eventueel zelf commentaar kunt toevoegen - natuurlijk als u een KNBF ledenkaart heeft en bent ingelogd. De in deze rubriek opgenomen websites laten een groot aantal bijzonder interessante verzamelingen en informatiesites zien.

Wegwijs in het postzegels verzamelen

(Bron: KNBF NIeuwsbrief aug.2011)

.